Nobels fredspris nominasjon til Mama Jeanne og Mama Jeannette

Mama Jeanne og mama Jeannette er igjen nominert til Nobels fredspris sammen med Denis Mukwege. Som i fjor blir disse nevnt blant favorittene til å vinne prisen.

 Nå har de to kvinnene som er støttet gjennom norske JOIN good forces blitt nominert til Nobels Fredspris.

- Mitt ønske er at mennesker over hele verden skal få høre vår stemme og at de kommer oss i møte for å hjelpe oss.

Dette sier kongolesiske Jeanne Banyere, som nå har blitt hørt. Sammen med Jeanette Bindu Kahindu har hun sammen med Dr. Denis Mukwege blitt nominert årets Nobels Fredspris for sin utrettelige kamp for å hjelpe krigsskadde kvinner og barn i Øst-Kongo. De to heltemodige kvinnene er bekymret for framtiden for de mange kongolesiske kvinnene som er ofre for en ufattelige brutalitet.

- Vi spør oss hva slags framtid de har, enkene og de foreldreløse barna, og hvordan vi skal hjelpe dem. Vi kongolesiske kvinner lider. Det vi ønsker er fred, og vår bønn er at det internasjonale samfunnet skal hjelpe oss, har Jeanette Bindu Kahindu tidligere uttalt.

De to kvinnene er mest kjent som Mama Jeanne og Mama Jeanette, og har i mer enn 10 år fått støtte gjennom den kristne bistandsorganisasjonen JOIN good forces som basert i Kristiansand, og som arbeider tett med sin lokale partner Hope in Action.

- Dette viser at Mama Jeanne, Mama Jeanette og de titusenvis av kongolesiske kvinner som de representerer har blitt sett, hørt og anerkjent, sier daglig leder Tore Gullaksen i JOIN good forces.

Brutal og langvarig krig
Den 20 år lange borgerkrigen i Øst-Kongo regnes for å være den mest dødelige siden 2. verdenskrig, med mer enn 5 millioner mennesker drept. Mange av disse er kvinner og barn. Titusenvis av kvinner og barn har også fått sine liv ødelagt gjennom brutale overgrep og krigsvoldtekter. Mange av disse har blitt hjulpet tilbake til livet gjennom støtte fra Mama Jeanne, Mama Jeanette og JOIN good forces.

- Siden JOIN good forces startet arbeid i DR Kongo har vi hjulpet mer enn 27 000 voldtatte kvinner og barn med livreddende hjelp, medisinsk støtte og hjelp til å leve livet videre. Dette har vært mulig gjennom den fantastiske innsatsen til disse damene og nettverkene de leder, som risikerer sine egne liv ved å krysse frontlinjer for å nå fram til ofrene, sier Gullaksen

Den verdenskjente kongolesiske legen Dr. Denis Mukwege som leder Panzi Hospital er nominert sammen med de to kvinnene. Han har i en årrekke vært en sterk talsmann for kongolesiske kvinner som er ofre for den brutale krigen, og gjorde sterkt inntrykk på mange da han i høst deltok på programmet Skavlan på NRK. JOIN good forces har lenge samarbeidet med Dr. Mukwege, og har blant annet bygget egen fistelavdeling på sykehuset i Bukavu.

JOIN good forces gleder seg over den store anerkjennelsen som en fredsprisnominasjon er, og vil takke de som som står bak nominasjonen.