Kyeshero sykehus

Kyeshero sykehus

JOIN good forces bygde Kyeshero sykehus i 2012 i Goma, Øst-Kongo. Her får hvert år over 300 kvinner utsatt for grovt overgrep livreddende operasjoner. 

Gjenoppbygging og utrustning av helseklinikker og sykehus har vært et av JOIN good forces`s hovedsatsningsområder i DR Kongo. Gjennom vår lokale partner Hope in Action er det mulig å opprettholde denne aktiviteten også når det er krigshandlinger i området.

I 2009 besøkte daværende utenriksminister i USA Hillary Clinton Goma. Der besøkte hun Heal Africa Hospital og fikk møte ofrene for brutale voldtekter. I sin tale under besøket lovet hun at USA ville strekke ut en hånd til ofrene i denne brutale krigen. Samtidig inviterte hun norske myndigheter til å delta i dette. Invitasjonen gikk til Det Norske Utenriksdepartement. Der var de allerede klar over at JOIN (da CRN) hadde planer klare for bygging av et nytt spesialsykehus for kvinner i Goma. Med lovnader på 54 millioner kroner gikk JOIN igang med å bygge et nytt sykehus på tomten der det enkle Kyeshero feltsykehuset lå. I tillegg ble det startet bygging av en ny stor paviljong på Heal Africa sykehuset.

I løpet av 2012 ble begge sykehusene klare for nye pasienter til tross for en svært urolig situasjon i området. Dagen etter åpningen av sykehusene inntok geriljahæren M23 Goma. Kyeshero sykehuset er spesialisert for å behandle voldtatte kvinner med fistula skader. Begge sykehusene er med på å sette fokus på kvinner og barns rettigheter til et liv uten vold.