Mama Jeanne og Mama Jeannette har vært sentrale i JOINs arbeid fra 2004. I 2015 ble begge to nominert til Nobels fredspris sammen med legen Denis Mukwege.
Mama Jeanne (Jeanne Nacatche Banyere) startet med å fylle opp sitt eget barndomshjem langt opp i fjellene i Masisi med kvinner og barn som trengte pleie og beskyttelse. Da hun giftet seg med sin ektemann Prosper var det på betingelse at hun fikk fortsette dette arbeidet - sitt kall. Deres hjem ble også et barnehjem og et mottakssenter. I 1994 overtok Mama Jeanne ansvaret for barna fra Mama Christinas barnehjem (som lå i Kigali, Rwanda). Disse flyktet over grensen til Goma. JOIN (tidligere CRN) støttet henne allerede da. I dag er det nærmere 200 barn fordelt på to barnehjem i Goma. Men det stopper ikke der. Mama Jeanne ble valgt til president for kvinnenettverket til CEPAC i 2004. Samtidig fikk hun ansvaret for JOINs arbeid blant krigsvoldtatte kvinner og barn i Øst-Kongo. Mama Jeanne leder i dag det ene teamet av kvinnelige feltarbeidere som har ansvaret for aksen Goma - Kitchanga – Beni.
Mama Jeanette (Jeannette Kahindo Bindu) kom med i arbeidet i 2004 for å hjelpe Mama Jeanne. Hun har først og fremst konsentrert seg om arbeidet for å hjelpe voldtatte kvinner og barn. Hun leder teamet (kun kvinner) som arbeider i aksen Goma - Minova – Masisi.
Både Mama Jeanne og Mama Jeannettte kom tidlig med i nettverket som i dag utgjør Hope in Action (HiA). HiA ble etablert i 2008 på initiativ av Christian Relief Network ( i dag JOIN good forces). JOIN startet arbeidet i området under krisen i 1994 da Goma ble redningen for 1,3 millioner flyktninger fra folkemordet i Rwanda.
Totalt har Mama Jeanne og Mama Jeannette ansvaret for driften av 12 «lyttehus» for voldtatte kvinner. (Lyttehus er enkle hytter i nærheten av landsbyer der kvinnene kan samles og snakke sammen om det de har opplevd.) I tillegg driver de 4 større mottakssentre (inkl. lyttehus) i Masisi, Kitchanga og Goma.
45 kvinnelige feltarbeidere er stasjonert i ulike landsbyer. Disse har kontakt via mobil og melder hverandre når det har vært angrep på landsbyer eller de har fått melding om voldtekter. Mama Jeannette og Jeanne tilbringer flere dager hver måned på sentrene oppe i fjellene der de samtaler med ofrene. Dersom noen av ofrene trenger medisinsk behandling utover det de lokale helsestasjonene kan tilby blir disse transportert til Kyshero Hospital i Goma.
Alle feltarbeiderne, Jeanne og Jeannette har fått opplæring i samtaleterapi av traumeeksperter fra Modum Bad. Dette er med på å løfte kvaliteten på arbeidet til også å omfatte ofrenes mentale helse etter brutale overgrep.
Totalt har over 30 000 voldtatte kvinner og barn mottatt medisinsk hjelp og hjelp til å bearbeide traumene gjennom arbeidet disse to modige kvinnene driver.
En del av arbeidet til mamaene er å mekle der ofrene ikke er ønsket tilbake til ektemenn eller familier. Etter at Fatherhood programmet, et voldsforebyggende arbeid, ble etablert har de også fått bistand i dette arbeidet fra teamet som driver kurs for menn.
Begge to er mødre til egne store barneflokker. Jeanne har 8 egne barn, flere av dem er i dag med i arbeidet. Jeannette har 6 gutter og fikk ei lita jente i 2015. Den lille som er oppkalt etter sin mor er nå med mamma på jobb.
JOIN har samarbeidet med Dr. Denis Mukwege i mange år. Det er JOIN som bygde fistulaklinikken han i dag leder - med DFID midler fra England. I tillegg har JOIN utdannet flere leger som i dag arbeider på Panzi Hospital og Kyeshero Hospital (bygd av JOIN med støtte fra UD og Norad).